Χειρόγραφο Χηνοβοσκίου (Ναγκ Χαμμάντι)

Πορτοκαλί = Σχόλια ΜΑΝΔΥΑΣ  |  Κίτρινο = Διορθώσεις ΜΑΝΔΥΑΣ  |  Κυανό = Σύνδεσμοι

Να διαβάζετε πάντα με κριτική σκέψη και ανοιχτό μυαλό. Ερευνήστε όλες τις απόψεις και διασταυρώστε όσα περισσότερα μπορείτε.
Η ΜΑΝΔΥΑΣ δεν ευθύνεται αλλά ούτε και συμφωνεί απαραίτητα για το / με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτώνται.
Διαβάστε περισσότερα στους Γενικούς Κανόνες


Να διαβάζετε πάντα με κριτική σκέψη και ανοιχτό μυαλό. Ερευνήστε όλες τις απόψεις και διασταυρώστε όσα περισσότερα μπορείτε.
Η ΜΑΝΔΥΑΣ δεν ευθύνεται αλλά ούτε και συμφωνεί απαραίτητα για το / με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτώνται.
Διαβάστε περισσότερα στους Γενικούς Κανόνες


Το χειρόγραφο φέρει τον τίτλο «Αυθεντικός λόγος του Ερμή στον » και συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή χειρογράφων που βρέθηκαν στο Ναγκ Χαμμάντι (αρχαίο Χηνοβοσκίον).

Ας δούμε ένα απόσπασμά του:

«…….Είναι πιο πονηροί από τους ειδωλολάτρες. Κατ΄ αρχήν δεν ερευνούν για το Θεό. Η σκληρότητα της καρδιάς τους, τους ρίχνει το ηθικό, ώστε να ενεργούν με έναν τρόπο ανελέητο. Μετά, αν βρεθεί κάποιος που ζητά τη σωτηρία του, με τη σκληρότητα που έχουν μέσα στη καρδιά τους, εκμεταλλεύονται αυτό το άτομο. Εάν το άτομο εξακολουθήσει να ρωτά, το σκοτώνουν με την απανθρωπιά τους, νομίζοντας ότι έχουν κάνει κάτι καλό για τον εαυτό τους. Χωρίς αμφιβολία, αυτοί είναι παιδιά του διαβόλου. Ακόμα και οι ειδωλολάτρες δείχνουν έλεος και γνωρίζουν ότι ο που είναι στους ουρανούς, πράγματι υπάρχει, ο Πατέρας του σύμπαντος, πάνω από τα είδωλα που λατρεύουν, παρόλο που δεν έχουν ακούσει το λόγο Του ώστε να ερευνήσουν σχετικά με τους τρόπους το Θεού. …»

Διαπιστώνουμε ότι στο κείμενο αυτό, το οποίο γράφτηκε κατά την αρχαιότητα (άγνωστο το πότε, γνωρίζουμε μόνο ότι το τελευταίο του –ίσως και μοναδικό- αντίτυπο θάφτηκε τον 4ο αιώνα μΧ) αναφέρεται στο ότι οι ειδωλολάτρες των διαφόρων θρησκειών που στήνονταν κάθε εποχή, γνώριζαν την ύπαρξη του Πατέρα-Θεού, άσχετα αν δεν ήξεραν λεπτομέρειες. Το κείμενο αυτό δίνει άλλη μια σπρωξιά στο να καταρρεύσει ο μύθος του Δωδεκάθεου και των λοιπών παγανιστικών θρησκειών (κατά περίπτωση), μαζί με ένα σωρό άλλα γραπτά ή απλές αναφορές φιλοσόφων της αρχαίας Ελλάδος που φανερώνουν μονοθεϊσμό.

Ο –εν πολλοίς- κατασκευασμένος μύθος για θρησκεία που είχε 12 θεούς και ένα άπειρο πλήθος από… παρατρεχάμενες θεότητες, προωθήθηκε ανά τους αιώνες για να κρύψει την αλήθεια και να σβήσει στο «εκρηκτικό μίγμα» της ζεύξης της διδασκαλίας του Χριστού και της ελεύθερης Ελληνικής νοοτροπίας. Έφτασε όμως η ώρα το μίγμα να ανάψει!


Του ΔΙΟΝΥΣΟΣ1991ΕΛ

Πηγή: ΕΛ


Η αντιγραφή και ανάρτηση του άρθρου από / σε άλλα ιστολόγια υπάγεται στη Δημιουργική Αδεια Αστικών Τάξεων και επιτρέπεται αρκεί να τηρούνται οι όροι της ΜΑΝΔΥΑΣ.
Βλέπε Γενικούς Κανόνες

Θέλεις να προωθήσεις τα άρθρα του ιστολογίου σου ΔΩΡΕΑΝ; Θέλεις να βοηθήσεις στην ανάρτηση άρθρων, να συμμετέχεις στην αρθρογράφηση, ή να μας βοηθήσεις στη μετάφρασή τους; Θέλεις ξεχωριστά προνόμια στη ΜΑΝΔΥΑΣ; Τότε επικοινώνησε μαζί μας!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοσίευση σχολίου