Απόστολος Πόντας

Πορτοκαλί = Σχόλια ΜΑΝΔΥΑΣ  |  Κίτρινο = Διορθώσεις ΜΑΝΔΥΑΣ  |  Κυανό = Σύνδεσμοι

Να διαβάζετε πάντα με κριτική σκέψη και ανοιχτό μυαλό. Ερευνήστε όλες τις απόψεις και διασταυρώστε όσα περισσότερα μπορείτε.
Η ΜΑΝΔΥΑΣ δεν ευθύνεται αλλά ούτε και συμφωνεί απαραίτητα για το / με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτώνται.
Διαβάστε περισσότερα στους Γενικούς Κανόνες


Να διαβάζετε πάντα με κριτική σκέψη και ανοιχτό μυαλό. Ερευνήστε όλες τις απόψεις και διασταυρώστε όσα περισσότερα μπορείτε.
Η ΜΑΝΔΥΑΣ δεν ευθύνεται αλλά ούτε και συμφωνεί απαραίτητα για το / με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτώνται.
Διαβάστε περισσότερα στους Γενικούς Κανόνες


Ο είναι ένας από τους πολλούς υποψήφιους που διεκδικούν την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, δηλαδή του νέου ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου. Σήμερα, μας έδειξε ότι εκτός από την Ελλάδα και την Κεντροαριστερά, αγαπάει πάρα πολύ το «House of Cards» («Οίκος από Τραπουλόχαρτα») και τον Φρανκ Άντεργουντ.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Έλληνας πολιτικός ανέβασε ένα προεκλογικό βίντεο στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Με την πρώτη ματιά, μοιάζει με ένα κάπως πομπώδες βίντεο, γεμάτο με αοριστολογίες. Βλέποντάς το λίγο πιο προσεκτικά, όμως, διαπιστώσαμε ότι δεν είναι παρά μία ακριβής αντιγραφή ενός τρέιλερ από την σειρά «Οίκος από Τραπουλόχαρτα».

Δείτε το προεκλογικό βίντεο του Απόστολου Πόντα:

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε το τρέιλερ του «Οίκος από Τραπουλόχαρτα», που επίσης στο πλαίσιο της σειράς είναι το προεκλογικό μήνυμα του Φρανκ Άντεργουντ από το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, ενόψει των επικείμενων προεδρικών των ΗΠΑ:

Τα δύο βίντεο είναι ουσιαστικά ίδια από την πρώτη έως την τελευταία ατάκα. Το βίντεο του Απόστολου Πόντα έχει τίτλο και ανοίγει με την φράση «Λένε ότι έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν», που είναι ακριβής μετάφραση της πρώτης φράσης που λέει στο τρέιλερ ο Κέβιν Σπέισι (Kevin Spacey), υποδυόμενος τον Φρανκ Άντεργουντ: «They say we get the leaders we deserve».

Γιατί τόσο πιστή αντιγραφή;

Υπό τη μουσική υπόκρουση του παπανδρεϊκού Καρμίνα Μπουράνα, ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς λέει ότι ο νέος πολιτικός φορέας χρειάζεται «έναν ηγέτη που δεν φοβάται να σε κοιτάξει στα μάτια και να σου πει τι πιστεύει», που αποτελεί πάλι ακριβή απόδοση της φράσης του Φρανκ Άντεργουντ, «a Leader who is not afraid to look you in the eyes and tell you what he believes». Εντάξει, η αντιγραφή είναι ένας τρόπος δημιουργίας. Η πιστή αντιγραφή όμως είναι μια θλιβερή κατάσταση, εκτός αν ο σκοπός είναι ο σαρκασμός – στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι.

Γιατί δεν τον σταμάτησε κανείς;

O κ. Πόντας συνεχίζει λέγοντας πως «πιστεύω στο να βάζουμε πρώτα τους ανθρώπους» -που είναι αντιγραφή επικόλληση της φράσης του προέδρου Άντεργουντ «Ι believe in putting people first»- και προσθέτει, «πιστεύω στο να βάλουμε την Ελλάδα στη σωστή κατεύθυνση», που είναι σχεδόν ταυτόσημη μετάφραση της φράσης του Frank Underwood «Ι believe in putting America back on track», με μόνη διαφορά ότι ο κ. Πόντας αναφέρεται στην Ελλάδα και όχι στην Αμερική. Αλήθεια, κάποιος από το επιτελείο του δεν είδε το προφανές λάθος του να αντιγράφεις το στιλ του πιο μακιαβελικού τηλεοπτικού πολιτικού της ιστορίας;

Τελικά μας αξίζει ο Πόντας ή ο Underwood?

Βλέποντας την παραπάνω αντιγραφή, αναρωτιόμαστε πόσο πολύ «Οίκο από Τραπουλόχαρτα» έχει δει ο Απόστολος Πόντας και πόσο πολύ πιστεύει ότι «υποστηρίζει» με το προφίλ του την εικόνα του Φρανκ Άντεργουντ, ενός πολιτικού που, ενώ είναι πράττων και ξέρει να κινεί τα νήματα, έχει επίσης -προσοχή, μπαίνουμε σε ζώνη αποκαλύψεων– δολοφονήσει και έχει κάνει νοθεία σε εκλογές, μεταξύ άλλων. Ελπίζουμε οι εκλογές στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς να είναι πιο αναίμακτες. Και να έχουν φρεσκάδα στις ιδέες στο μέλλον.


Πηγή: Κακία (Vice)


Η αντιγραφή και ανάρτηση του άρθρου από / σε άλλα ιστολόγια υπάγεται στη Δημιουργική Αδεια Αστικών Τάξεων και επιτρέπεται αρκεί να τηρούνται οι όροι της ΜΑΝΔΥΑΣ.
Βλέπε Γενικούς Κανόνες

Θέλεις να προωθήσεις τα άρθρα του ιστολογίου σου ΔΩΡΕΑΝ; Θέλεις να βοηθήσεις στην ανάρτηση άρθρων, να συμμετέχεις στην αρθρογράφηση, ή να μας βοηθήσεις στη μετάφρασή τους; Θέλεις ξεχωριστά προνόμια στη ΜΑΝΔΥΑΣ; Τότε επικοινώνησε μαζί μας!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοσίευση σχολίου